Nieuws/Buitenland
794957
Buitenland

Strandgangers konden geen kant op

Doden bij aanslag in Tunesische badplaats

Bij de aanslag op een hotel in de Tunesische badplaats Sousse zijn voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers te betreuren. Een schutter opende het vuur op nietsvermoedende badgasten: 37 doden, onder wie veel buitenlandse toeristen, is de trieste balans die de Tunesische overheid moest opmaken.

De dader deed zich voor als een onschuldige badgast, waarna hij vanonder een ingeklapte parasol een kalasjnikov tevoorschijn haalde en het vuur opende. Tijdens een intens vuurgevecht wisten agenten de extremist uiteindelijk dood te schieten. Het zou gaan om een student zonder strafblad. Aanvankelijk werd gedacht dat er meerdere daders waren, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat het een eenmansactie betrof.

Onder de doden zijn Belgische, Duitse en Britse toeristen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdagavond dat er ten minste vijf Britten onder de doden zijn. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak tegelijkertijd de vrees uit dat er Duitse onderdanen zijn gedood. De zes Nederlanders die in het hotel in Sousse verbleven, zijn ongedeerd gebleven.

Lichamen

De schokkende aanval vond plaats op een strand bij twee hotels in de toeristenwijk El Kantaoui. Tijdens de aanslag brak massale paniek uit. Op gruwelijke foto's die op internet circuleren zijn lichamen te zien van slachtoffers. Ook gaat onderstaande foto rond op Twitter, waarop de gedode terrorist te zien zou zijn.

 

 

Geschrapte vluchten

Arke schrapt zijn vlucht van zaterdagmorgen naar Tunesië, in verband met de aanslag. Of er komende dagen meer Nederlandse vluchten naar het Noord-Afrikaanse land geschrapt worden, is nog niet besloten. Arke heeft zo'n 425 vakantiegangers in Tunesië zitten. Transavia heeft zowel op zaterdag als op zondag een vlucht naar Tunesië in de planning staan. De vluchten zullen worden gebruikt om toeristen die al in Tunesië zijn, naar Nederland te brengen. De maatschappij is nog met touroperators in gesprek of ze ook vakantiegangers laat vertrekken naar het land.

Paniek

De Britse toerist David Schofield vertelt aan Skynews dat hij bij het zwembad lag toen hij een 'heftige explosie' hoorde. Hij zag hoe gasten van het strand naar het hotel begonnen te rennen. "Ze waren aan het schieten op het strand. Er brak complete paniek uit."

Machinegeweer

De Britse Susan Ricketts: "Het klonk als een machinegeweer dat afging. Mensen huilen hysterisch." Weer een andere toerist, John Yeoman, heeft zichzelf opgesloten in zijn kamer. "Mensen rennen door het hotel heen. Niemand weet wat hij of zij moet doen."

Volgens jihad-onderzoeker Charlie Winter meldt de IS via Twitter de dat de aanslag is gepleegd door 'leeuwen van IS'.

Populair

Sousse is een vooraanstaande badplaats in het Noord-Afrikaanse land en ligt 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. De stad is ook populair bij Nederlandse vakantiegangers. De badplaats aan de Golf van Hammamet is de derde stad van het Noord-Afrikaanse land en kent een oud stadscentrum met een vermaarde medina.

In 2013 werd ook al een aanslag gepleegd in de badplaats, toen iemand zichzelf opblies. Beveiligers wisten toen te voorkomen dat de terrorist een hotel in kon komen.

Drie maanden geleden openden schutters in de hoofdstad Tunis het vuur op bezoekers van het Bardomuseum. Onder de slachtoffers waren toen ook veel toeristen. Van de 25 doden kwamen twintig uit het buitenland.

Volg hier het liveblog op je mobiel.

 

Dit artikel betreft nieuws in ontwikkeling en zal worden aangevuld