Nieuws/Buitenland
794969
Buitenland

Sousse jihadistenfabriek

De Tunesiche badplaats Sousse is niet alleen maar een populair vakantieoord. Achter de palmbomen en vijfsterren resorts gaat een gevaarlijk geheim schuil: de plaats is een broeinest voor extremistische jongeren die zich aansluiten bij IS om te vechten tegen het regime in Syrië en Irak.

Volgens schattingen hebben zo'n drieduizend jonge Tunesiërs hun thuisland verlaten om mee te vechten met de Islamitische Staat. Het land is daarmee de grootste hofleverancier van jihadisten. Geschat wordt dat er van die drieduizend strijders zeker duizend uit Sousse komen.

Verschillende wijken, zoals Al Qalaa Al Kubra, staan volgens Al Jazeera bekend als plekken waar regelmatig jongeren geronseld worden als potentiële IS-strijders. Het zou regelmatig voorkomen dat de gemeenschap van een plaatselijke moskee plotseling een aantal jongeren 'kwijt' is. Die blijken dan enkele dagen later te zijn afgereisd naar Syrië of Irak.

De badplaats was vrijdag het toneel van een extremist die een bloedbad aanrichtte op het strand bij hotel Impérial Marhaba. Zeker 32 mensen kwamen bij de aanslag om het leven.