Nieuws/Buitenland
794978
Buitenland

Hooggerechtshof VS keurt 'homohuwelijk' goed

Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is niet in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat heeft het Federaal hooggerechtshof vrijdag in Washington bepaald in een historische uitspraak. De opperrechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes.

Staten mogen in de ogen van het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan dergelijke huwelijken niet verbieden. Door de uitspraak mogen mensen van hetzelfde geslacht in alle vijftig staten met elkaar trouwen. „Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen. Deze vrijheid mag hen niet langer ontzegd worden”, aldus rechter Anthony Kennedy in de onderbouwing van de meerderheid.

Conservatieve opperrechters verzetten zich tot het laatst toe tegen openstelling van het huwelijk. President van het hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: „dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht”. De aartsconservatieve rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof „een gevaar is voor de Amerikaanse democratie”.

President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen. „Vandaag is een grote stap in onze mars naar gelijkheid. Homo- en lesbische stellen hebben nu het recht te trouwen net als alle anderen. #Liefde wint.” In een toespraak enkele uren later bestempelde hij de uitspraak als een „overwinning voor Amerika”. „Vandaag hebben we de unie een beetje volmaakter gemaakt”, aldus Obama.#Liefde

Conservatieve Amerikanen gruwen van de uitspraak. Presidentskandidaat Mike Huckabee noemde het vrijdag „een van de meest desastreuze uitspraken van het hof”.

Historisch

COC Nederland noemt de uitspraak 'historisch'. "Het Hooggerechtshof erkent vandaag dat de liefde van lesbiennes, homo's en bi's even veel waard is als die van ieder ander, en dat we volwaardige burgers zijn,' reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "Ik denk dat velen net als ik ontroerd zijn dat ook het meest toonaangevende land van de westerse wereld nu het huwelijk openstelt."

President Barack Obama liet op Twitter weten:

 

Ook op het twitteraccount van @WhiteHouse werd origineel ingespeeld op het nieuws: