Nieuws
795006
Nieuws

EBU steunt regelgeving netneutraliteit

Als het aan de European Broadcasting Union (EBU) ligt, komt de Europese Unie (EU) snel met regelgeving over netneutraliteit. Daartoe hebben de leden van de EBU, de diverse Europese publieke omroepen, in een gezamenlijke verklaring opgeroepen.

Volgens de EBU is netneutraliteit belangrijk om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Preses Jean-Paul Philippot liet weten dat een neutraal internet een wezenlijk onderdeel is van het toekomstige internet. “Zonder duidelijke en strenge regels kan content die vrij toegankelijk hoort te zijn straks minder makkelijk beschikbaar zijn voor internetgebruikers”, zegt hij.

Vooral voor de EBU is een onbeperkt internet van evident belang. “Wij willen de Europeanen zonder beperkingen toegang geven tot onze content”, legt Philippot uit. “Internetproviders moeten daarbij niet optreden als portiers. Een neutraal internet garandeert vrijheid van meningsuiting en pluriformiteit voor de lange termijn.”

Netneutraliteit houdt in dat al het internetverkeer op gelijke wijze wordt doorgegeven. Steeds vaker wordt gezinspeeld op het opheffen van die gelijkheid. Providers kunnen dan bijvoorbeeld afspraken maken met aanbieders om bepaalde content met prioriteit door te geven of te blokkeren ten gunste van andere diensten. De mogelijkheid bestaat ook dat providers aan aanbieders van content veel meer geld gaan vragen voor doorgifte.