Nieuws/Binnenland
795015
Binnenland

Mogelijk geval ebola in UMCG

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt in de loop van vrijdagmiddag een patiënt binnen gebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat meldt het UMCG. Vrijdag zullen direct testen worden uitgevoerd. De uitslagen daarvan zijn in de loop van zaterdag bekend.

De patiënt wordt in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is hoogstwaarschijnlijk iemand die uit Nederland komt. „De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied in West-Afrika waar ebola voorkomt”, aldus het RIVM. „Na terugkomst heeft de patiënt ziekteverschijnselen ontwikkeld.” In een dergelijk geval wordt het zekere voor het onzekere genomen.

Een team van artsen en verpleegkundigen staat klaar in beschermende kleding. Zij zijn maandenlang getraind voor de opvang van een patiënt met een mogelijke besmetting. Ook het arts en de verpleegkundige in de ambulance dragen speciale kleding, aldus een woordvoerder. De patiënt krijgt een speciaal ingerichte isolatiekamer.

Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 65 mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Geen van hen bleek de ziekte te hebben. Het is de eerste keer dat er in Groningen iemand wordt opgenomen met een mogelijke besmetting. Het UMCG is een van de drie centra die zijn aangewezen als behandelcentrum voor mensen met ebola.

Ebola is besmettelijk door direct contact met iemand die de ziekte heeft, of met diens lichaamsvloeistoffen. De verspreiding van de ziekte wordt tegengegaan door zieken af te zonderen. Mensen die contact hebben gehad met een ebolapatiënt worden drie weken gevolgd om te kijken of zij ziek worden. De ziekte is pas besmettelijk als iemand koorts, diarree of bloedingen heeft. De ziekte is niet te genezen. Patiënten kunnen de ziekte wel overleven, vooral als zij gedurende hun strijd goede zorg krijgen, zoals beademing wanneer ademen slecht gaat en een kunstnier als de nieren uitvallen.

Ebola heeft in West-Afrika tienduizenden levens geëist. In Guinee en Sierra Leone zijn eind juni nog 24 nieuwe besmettingen gemeld.