Nieuws
795016
Nieuws

Marjolein kookt over

Chocolademousse voor een muts

Patty Harpenau komt eten. We zitten middenin ons 'Muts voor een Muts'-project, maar af is anders. En dat met een ras naderende deadline. Ik ken eigenlijk geen grotere optimist dan mevrouw Harpenau, realiseer ik me, terwijl ik bedenk wat ik die avond op tafel zal gaan zetten. Mijn collega-mutsje kan wel wat krachtvoer gebruiken nu bij haar ook borstkanker is geconstateerd.

Ironisch

Eigenlijk best wel ironisch. Het hele project is immers ooit begonnen doordat hyperactieve Patty een dame tegen het lijf liep die haar vertelde over haar tante die kanker had. Ze lag in het ziekenhuis en was door bestraling al haar haar kwijtgeraakt. Een pruik kon ze niet betalen (en het schijnt sowieso niet echt een feest te zijn om die in de zomer te dragen, want ze jeuken als de ziekte) en alle mutsen waren óf heel duur óf te lelijk voor woorden.

Haken

Onze lifestylecoach sloeg meteen aan het haken en maakte van zacht kleurrijk garen een beeldige muts voor de dame in kwestie. Die vertelde lotgenoten over het initatief en Patty kreeg het ene mutsenverzoek na het andere. Sindsdien haakt ze zich een slag in de rondte. Ik interviewde haar hierover voor de krant en nam mijn breiwerk mee. De volgende dag belde ze: of ik zin had om samen met haar een boek te maken waarvan de opbrengst naar het goede doel zou gaan.

Buddy's

En nu zijn we buddy's. Al hakende en breiende delen we lief en leed, wisselen we verhalen uit over onze kinderen en maken we steeds wildere plannen. Mijn mede-muts is inmiddels al bezig met een groots opgezette boekpresentatie waarbij zowel haar zoon (die wereldberoemd is inmiddels) en mijn dochter (die het heel leuk doet bij hele kleine, plaatselijke festivals waarbij het publiek vooral bestaat uit familie van de bandleden en persoonlijke vrienden) samen de boel muzikaal gaan omlijsten. Wordt nog wat… Dochter ligt al wakker van het idee dat ze met de grote Dotan een podium mag delen. Misschien…

Kaneelmuts

En nou heeft Patty dus zelf de gevreesde diagnose. 'Maak je niet dik', roept ze vrolijk. 'Het is ingekapseld en goed te behandelen. Komt allemaal goed.' Ik ben momenteel bezig met een muts voor haar. Dat hadden we van tevoren afgesproken, we zouden ook een muts voor elkaar breien cq haken. Ik hoop zo dat ze hem alleen maar hoeft te dragen voor de leuk. Ik ga er wat extra vrolijke bloemen opmaken. Om het moraal hoog te houden. En omdat Patty een vrouw is - en vrouwen enorm opknappen van chocolade - maak ik voor vanavond chocolademousse. Met een pepertje. Om de pit erin te houden. En een mutsje van kaneelschuim.

Recept voor chocolademousse

Nodig voor de mousse:

 • 225 gram pure chocolade
 • 3 eiwitten
 • 125 gram suiker
 • 250 ml
 • slagroom
 • gemalen chilipeper

Bereidingswijze

 1. Smelt de chocolade au bain marie (grotere pan met heet water op het vuur zetten, kleinere pan erin hangen, zorg dat de bodem van de kleinere pan het water niet raakt
 2. Doe de chocolade erin en roer tot ie gesmolten is)
 3. Klop de eiwitten met een snufje zout
 4. Voeg na een minuutje de suiker en het snuifje chilipeper toe en klop door tot de eiwitten stijf zijn
 5. Klop de slagroom stijf.
 6. Spatel de slagroom en het eiwit voorzichtig door de chocolade
 7. Schep de mousse in glazen en laat dit in de koelkast opstijven.

Nodig voor de kaneelmutsjes:

 • 2 eiwitten
 • 100 gram fijne basterdsuiker
 • snuf kaneel

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 90 graden.
 2. Klop de eiwitten tot er pieken ontstaan, voeg vervolgens al kloppende lepel voor lepel de suiker toe en tot slot het kaneel.
 3. Klop door tot het eiwit wit en glanzend is en zo stijf dat het blijft hangen aan een omgekeerde lepel.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bergjes van het schuim.
 5. Bak ze ongeveer anderhalf uur in de oven tot ze van buiten droog zijn en van binnen nog een beetje plakkerig (af en toe controleren of ze niet verkleuren, anders ovendeur even openzetten en temperatuur lager zetten).
 6. Laat afkoelen.

 

Over Marjolein's keuken

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.