Nieuws/Buitenland
795037
Buitenland

'Pleger aanslag bij Lyon was huisvader'

De hoofdverdachte van de terroristische aanslag op een gasfabriek vrijdag bij Lyon, Yassin Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Dat meldde vrijdag de krant Le Parisien. Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw was het een erg beleefde man. In de woning wordt huiszoeking gedaan.

Salhi is gearresteerd. Hij werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De politie heeft vrijdag nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Maar de speciale aandacht voor Salhi, zijn status 'S' (signalé et surveillé, gesignaleerd en in de gaten gehouden) verviel in 2008. Salhi had tot dusverre geen strafblad.

Saint-Priest is een plaats aan de zuidoostrand van Lyon waar veel bedrijven zijn gevestigd. Maar het werkloosheidspercentage is er nog altijd 14 procent en ligt erg hoog bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar (circa 30 procent).