Nieuws/Binnenland
795046
Binnenland

Kabinet: 'afschuwelijke terreurdaad' Frankrijk

Het kabinet veroordeelt de aanslag in Frankrijk. Vicepremier Lodewijk Asscher sprak vrijdag na de ministerraad van een „afschuwelijke terreurdaad”. Het dreigingsniveau in ons land wordt niet verhoogd naar aanleiding van de aanslag.

We blijven alert, aldus Asscher. Bij de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf zijn extra maatregelen genomen. „Dat is puur uit voorzorg.” Er is hier geen concrete aanwijzing voor een aanslag in ons land. Nederland staat in contact met de Franse autoriteiten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kwalificeert de aanslag als „misselijkmakend en luguber”. Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden. Koenders heeft inmiddels condoleances overgebracht aan de Franse regering.

Het kabinet heeft nog geen bevestiging van de aanslag op een hotel in Tunesië. Het is heel ernstig als het gericht is tegen de toeristische sector, zegt Koenders. Het Noord-Afrikaanse land probeert er net weer bovenop te komen na een eerdere terreurdaad in de hoofdstad Tunis. Het ministerie gaat kijken naar het reisadvies voor Tunesië.

Veiligheidsminister Ard van der Steur is ook geschokt door de gebeurtenissen in Frankrijk, zei hij. Hij wees op het grote belang van samenwerking op veiligheidsgebied binnen Europa, dat immers staat „voor vrijheid, democratie en recht'. Volgens de bewindsman blijft het dreigingsniveau „substantieel', hetgeen betekent dat er een aanslag kan plaatshebben, maar dat er geen concrete aanwijzing is voor een dito aanslag.

Er is contact geweest met de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf en er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat iets dergelijks ook daar zou gebeuren, zo bleek uit de woorden van Van der Steur.