Nieuws
795056
Nieuws

In het nieuws

Minder kinderen halen hun zwemdiploma

Een zwemdiploma is onmisbaar. Niet alleen om een heerlijk verfrissende duik te maken op vakantie, maar ook omdat we in een land leven waar nu eenmaal veel water is en kinderen daar ook vaak nieuwsgierig naar zijn. Toch is het aantal vijfjarigen dat hun zwemdiploma A haalt de afgelopen jaren gedaald.

De afname blijkt uit cijfers van het Nationaal Platform Zwembaden, dat verantwoordelijk is voor het uitgeven van de diploma’s. Terwijl in 2011 98 procent van de vijfjarigen hun zwemdiploma haalde, was dit in 2011 nog maar 92 procent. En dat terwijl tussen 2006 en 2009 het percentage kinderen dat hun zwemdiploma A haalde nog boven de honderd procent lag! Hoe komt het toch dat het aantal kinderen met een zwemdiploma is gedaald?

--

'Ouders moeten vaker zwemmen met hun kinderen'

--

Oorzaak

Volgens het Nationaal Platform Zwembaden kunnen er meerdere oorzaken ten grondslag liggen. Zo wordt in steeds minder gemeenten schoolzwemmen aangeboden. Daarnaast speelt ook de crisis een rol. ‘’Wanneer ouders geen werk hebben, is er geen geld voor zwemles en als dan óók nog eens schoolzwemmen wegvalt, hebben deze kinderen dus geen diploma.’’

--

Zwemles zou weer verplicht moeten worden

--

Het aantal kinderen dat na hun diploma A ook B en C haalt, is afgelopen jaar wel redelijk stabiel gebleven. Zo slaagde maar liefst 88 procent van de kinderen met diploma A voor hun diploma B. Van de kinderen met diploma B, haalde 47 procent diploma C.

Hoe zit het bij jou? Hebben jouw kinderen hun zwemdiploma’(s)? En wordt er bij jullie nog schoolzwemmen gegeven? Praat mee!