Nieuws
795061
Nieuws

Alle hens aan dek voor Grieken

Komende zaterdag is het erop of er onder voor het noodlijdende Griekenland. Gaat het licht op groen voor de regering in Athene of staat een Grexit voor de deur? DFT.nl legt uit wat de gevolgen kunnen zijn als Griekenland geen noodsteun krijgt en niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

1. Ziet de Nederlandse belastingbetaler nog wat terug van de leningen aan Griekenland?

De Griekse schulden kunnen niet zomaar worden weggestreept bij een bankroet van een land. Wel is het aannemelijk dat aflossingen door de regering in Athene aan het IMF en de ECB op korte termijn niet voldaan gaan worden en uiteindelijk met alle geldschieters mogelijk afspraken worden gemaakt over gedeeltelijke afschrijvingen op de schulden. We moeten er zelfs rekening mee houden dat het geld dat Nederland uitleende aan Griekenland waarschijnlijk niet meer terug komt, wat recent Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer al stelde.

2. Wordt Griekenland bij een wanbetaling direct uit de eurozone gezet?

Nee, elk land binnen de eurozone heeft het recht om zelf de keuze te maken om binnen de euro te blijven, waardoor een wanbetaling niet gelijk leidt tot een Grexit. Als de ECB echter de geldkraan voor de Griekse banken dichtdraait bij een wanbetaling, heeft Griekenland weinig andere keuze meer dan een vertrek uit de eurozone. Bovendien kan Griekenland met een eigen munt de concurrentiekracht verbeteren.

3. Wie is er schuldig aan de Griekse malaise?

Griekenland heeft dankzij creatief boekhouden van een Amerikaanse zakenbank een plaats gekregen in de euro, hoewel veel economen al waarschuwden dat het Zuid-Europese land er financieel niet klaar voor was. Uit geopolitieke overwegingen en onder druk van Frankrijk zijn de andere EU-landen over de bezwaren heengestapt. Door de lage rente heeft Griekenland jarenlang op te groet voet geleefd, waardoor de schuldenlast steeds grotere vormen aannam en de regering van Athene al twee pakketten aan miljardensteun heeft ontvangen om de financiële nood te ledigen.

4. Moeten toeristen die deze zomer op vakantie naar Griekenland gaan zich zorgen maken? Het is verstandig om de situatie in Griekenland goed in de gaten te houden doordat net als bij Cyprus niet valt uit te sluiten dat er ook in Griekenland geen geld meer uit de pinautomaten komt. Het is verder onwaarschijnlijk dat de euro als betaalmiddel zijn waarde verliest doordat het toerisme in Griekenland een belangrijke kurk is waar de economie op drijft. Wel kan door de onrust over een wanbetaling de bevolking in opstand kan komen, waardoor vooral in Athene rellen niet zijn uit te sluiten.

5. Moeten beleggers in Griekenland zich zorgen maken?

Dat is moeilijk te zeggen. Naar verwachting zal door een Griekse wanbetaling op korte termijn de aandelenbeurs in Athene hard worden geraakt doordat beleggers het hazenpad zullen kiezen en het rendement op kortlopende staatsobligaties zal een enorme sprong maken vanwege de vrees dat afgeschreven gaat worden op staats- of bedrijfsleningen. Als de regering in Athene er snel in slaagt de financiële problemen het hoofd te bieden en economisch het tij kan keren, zullen beleggers weer vertrouwen kunnen krijgen in het Zuid-Europese land.

6. Komen andere euro-landen in moeilijkheden door een wanbetaling van Griekenland?

Op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis in 2009 schoten de rentes van de perifere euro-landen, zoals Spanje en Italië omhoog vanwege de vrees voor een blootstelling aan Griekenland. In de afgelopen jaren zijn de obligatierentes van deze landen enorm afgekomen mede dankzij het zeer actieve monetaire beleid van de ECB en de doorgevoerde hervormingsmaatregelen. Toch valt niet geheel uit te sluiten dat zeker bij een ongecontroleerd faillissement van Griekenland de vrees voor een domino-effect de kop weer opsteekt.