Nieuws/Binnenland
795074
Binnenland

Donornier hergebruikt in tweede patiënt

Roemeense artsen hebben voor de tweede keer een donornier getransplanteerd, nadat de eerste ontvanger overleed. De eerste donatie werd gedaan door een man aan zijn doodzieke 36-jarige zoon. De jongen stierf drie maanden later plotseling aan de gevolgen van een beroerte, maar door hetzelfde orgaan te hergebruiken is het leven van een andere nierpatiënt gered.

Hoewel de overleden jongen stond geregistreerd als orgaandonor, twijfelden artsen in eerste instantie of ze de nier nóg een keer aan een andere patiënt konden geven. Voor de zekerheid namen ze contact op met de vader van de overleden jongen om toestemming te vragen. De vader vroeg zijn gedoneerde orgaan niet terug en wilde liever dat een andere patiënt de nier zou krijgen. Wereldwijd zijn er naar schatting slechts 30 van zulke procedures uitgevoerd, schrijft de Daily Mail.

Chirurg Sorin Ianceu: "Het is de eerste keer dat wij dit hebben geprobeerd, maar het orgaan is voor de tweede keer succesvol getransplanteerd."

De man die de 'gerecyclede' nier ontving, Ioan Arnau (51), kan na jaren vol ziekenhuisbezoek en dialyses eindelijk weer een normaal leven leiden.

De transplantatie duurde drie uur en volgens artsen zal Arnau volledig herstellen. "De toestand van de patiënt is stabiel en we verwachten geen bijzonderheden in zijn verdere herstel. Waarschijnlijk wordt hij over een dag of acht ontslagen uit het ziekenhuis."