Nieuws/Buitenland
795088
Buitenland

Air Products levert aan NASA

Het bedrijf waar vrijdag op een industrieterrein ten zuidoosten van Lyon een aanslag op is gepleegd, is een vestiging van de 75 jaar oude Amerikaanse multinational Air Products and Chemicals.

Het concern levert gas en chemicaliën zoals zuurstof, stikstof, waterstof, argon, helium en koolstofdioxide. Een van de bekendste klanten van het bedrijf is de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA. De NASA schiet al een halve eeuw ruimtevaartuigen de ruimte in met behulp van vloeibare waterstof van Air Products.

Air Products heeft volgens de eigen website vestigingen in veertig landen en telt ruim 21.000 werknemers. De multinational biedt producten en diensten voor onder meer de energie- en transportsector, de halfgeleiderindustrie en de gezondheidszorg. Het maakt lijm, coatings luchtgassen, procesgassen en speciale soorten gas.

De omzet van Air Products bedroeg vorig jaar 10,4 miljard dollar. De baas bij het bedrijf is sinds juli vorig jaar Seifi Ghasemi en het hoofdkwartier staat in de Amerikaanse plaats Allentown (Pennsylvania). Het Europese hoofdkwartier staat in Utrecht.

Het bedrijf heeft een beursnotering aan de effectenbeurs van New York. De Amerikaanse beurs opent om half vier vanmiddag en u kunt hier live de koersontwikkeling van het bedrijf volgen.