Nieuws/Binnenland
795101
Binnenland

Waarom hersenen MS-patiënt harder krimpen

De hersenen van gezonde mensen krimpen al met 0,1 tot 0,3 procent per jaar, maar bij patiënten met MS gaat dit veel sneller. Het brein van een MS-patiënt krimpt jaarlijks 0,6 tot 1,2 procent door het afsterven en het verkleinen van de zenuwcellen. Dat concludeert neurowetenschapper Veronica Popescu (VUmc) in haar proefschrift. Het is belangrijk om te te voorspellen hoe snel de hersenen krimpen, omdat hierdoor de ziektebeloop op lange termijn vastgesteld kan worden.

Popescu: "Er was al een vermoeden dat hersenkrimp bij MS komt door minder zenuwcellen en het kleiner worden van deze cellen, maar alleen door hersenen van overleden MS-patiënten onder de microscoop te bestuderen konden we dit ook daadwerkelijk aantonen."

Onderzoeken met 261 MS-patiënten laten zien dat ontstekingsplekjes en hersenatrofie bijdragen aan het voorspellen van het verloop van MS op een termijn van tien jaar. Hoe meer krimp en hoe groter de ontstekingsplekjes, des te slechter gaat het met mensen na tien jaar.

 Het gebruiken van metingen van hersenkrimp in de klinische praktijk gebeurt nog niet", vertelt Popescu. "Hiervoor moeten de MRI-technieken worden verbeterd. Daarnaast moet deze methode nog gevalideerd worden, dat wil zeggen dat er duidelijk moet worden vastgesteld in hoeverre andere factoren behalve MS de mate van hersenatrofie kunnen beïnvloeden, zoals wanneer een MS-patiënt ook een andere ziekte heeft of het effect van uitdroging. Als dat is vastgesteld, kan de mate van hersenkrimp gebruikt worden om het ziekteverloop te voorspellen en kan er al in een vroege fase gestart worden met een passend behandelplan."

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel.  De oorzaak van MS is nog onduidelijk, maar een auto-immuunziekte lijkt het meest waarschijnlijk.

Alles over MS