Nieuws/Binnenland
795107
Binnenland

Bandenbedrijf doet te weinig tegen importmug

Bedrijven die gebruikte banden uit het buitenland importeren doen te weinig tegen exotische muggen in de banden. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

In de banden kunnen larven of eitjes van muggen zitten die infectieziekten kunnen overbrengen zoals dengue (knokkelkoorts). Het gaat onder meer om de tijgermug.

In het verleden zijn afspraken gemaakt met gemeenten en met de bandensector om de exotische mug te bestrijden. Maar de bedrijven houden zich onvoldoende aan de afspraken, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA heeft nu geen wettelijke middelen om sancties op te leggen aan bedrijven. Ook het optreden van gemeenten is volgens Schippers onvoldoende.

Schippers haalt nu de verantwoordelijkheid van de bestrijding naar haar eigen ministerie. Preventieve maatregelen om de komst van de muggen te voorkomen neemt ze op in de wet. De kosten voor het nemen van dergelijke maatregelen kunnen dan op de ondernemer worden verhaald.