Nieuws/Binnenland
795118
Binnenland

'Spreek Nederlands Dag' voor expats

Expats krijgen veel te weinig de kans om het Nederlands dat ze op cursus leren, in de praktijk toe te passen. Daarom opent wethouder Ingrid van Engelshoven zaterdag de 'Spreek Nederlands Dag' in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. „Nieuwkomers geven vaak aan dat Nederlanders ongevraagd overschakelen op Engels, als ze zich voorzichtig in het Nederlands proberen uit te drukken”, zegt Zsuzsa Jónás van taalinstituut Direct Dutch. Met deze dag willen de initiatiefnemers Nederlanders aansporen om in het Nederlands te reageren op iemand met een accent.

„De dag begint met een masterclass over 'Spreek Nederlands'. Daarna worden acht testgroepen van in totaal 35 deelnemers samen met vrijwilligers undercover de stad ingestuurd om verschillende horecaondernemingen te testen op vriendelijkheid en geduld met mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken”, aldus de woordvoerder. Het café of restaurant dat het beste uit de test komt, krijgt een bokaal.

Vorig jaar kregen de nieuwkomers een button mee met de leus 'Spreek Nederlands! Met mij!'. Het Haagse taalinstituut heeft in twee jaar tijd ruim 10.000 buttons verspreid.

Na het succes met de buttons, organiseerde het instituut in 2014 voor het eerst de Spreek Nederlands Dag. Dit jaar doen ook andere organisaties mee met het evenement, onder meer de Bibliotheek Den Haag, het Taalhuis, The British School en de Taalunie.