Nieuws/Binnenland
795123
Binnenland

Isoleer niet meer nodig met intensieve zorg

Intensieve aandacht voor patiënten in GGZ-instellingen maakt de isoleercel zo goed als overbodig. Uit onderzoek en in de praktijk blijkt dat mensen in een psychose, suïcidale en agresieve patiënten die zogeheten High & Intensive Care (HIC) krijgen, niet meer in hun eentje opgesloten hoeven worden. Dat zegt Yolande Voskes, expert op gebied van ethiek en psychiatrie van VU Medisch Centrum vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Bij HIC wordt een patiënt die agressief of suïcidaal is één op één behandeld, in een aparte kamer waar hij samen met een begeleider verblijft.

Inmiddels werken 24 GGZ-instellingen met de HIC-methode. Dat zijn bijna alle grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, aldus Voskes. Zij is gepromoveerd op het terugdringen van dwang in deze instellingen en dan in het bijzonder het isoleren van patiënten.

„Er is nog wel werk aan de winkel, want er wordt nog steeds op de ouderwetse manier gesepareerd. Maar er is wel iets in beweging gezet en we gaan de komende tijd kijken hoe instellingen de HIC goed kunnen invoeren.” Voskes wijst erop dat verandering in de aanpak van moeilijke patiënten investeringen vraagt, onder andere in personeel en nieuwe afdelingen, maar dat lang niet alles geld kost. „Er is ook een cultuuromslag nodig. Bijvoorbeeld in hoe een patiënt in de instelling wordt ontvangen. Als dat op een goede manier gebeurt, waarbij de patiënt kan acclimatiseren en de medewerkers de patiënt kunnen leren kennen, blijkt separatie niet meer nodig.”