Nieuws/Binnenland
795127
Binnenland

Assen loopt vol met tienduizenden motorfans

In de binnenstad van Assen worden vrijdagavond en -nacht minstens 60.000 mensen verwacht voor de roemruchte TT-nacht, de festiviteiten die traditioneel voorafgaan aan de motorraces die zaterdag op het Circuit van Drenthe worden verreden.

Ook strijken tienduizenden motorliefhebbers neer op de TT-campings rond het circuit. De politie roept kampeerders op om geen waardevolle spullen achter te laten. Tijdens de TT van 2014 zijn veel mensen het slachtoffer geworden van diefstal uit tenten, vooral mobiele telefoons en fotocamera's.

Op alle wegen richting Assen zal het druk zijn, vooral op de A28, verwacht de politie. Die controleert intensief, ook met onopvallende surveillances, op snelheid en alcoholgebruik. De controles zijn niet alleen rond Assen, maar beginnen al bij de veerboten die vanuit Groot-Brittannië aankomen in IJmuiden en Hoek van Holland. Ook elders in Nederland wordt extra gecontroleerd, zoals op de Afsluitdijk.

Het centrum van de Drentse hoofdstad is vrijdag afgesloten voor het verkeer om plaats te bieden aan motorshows en muziekoptredens. De hekken gaan rond acht uur 's avonds alleen kort open voor de TT Nightride, een optocht van 650 motoren door de binnenstad.

De TT-nacht is de afsluiting van een driedaags festival dat woensdagavond begon. De organisatie schat dat de festiviteiten in totaal door zo'n 150.000 mensen worden bezocht. De voorgaande nachten zijn relatief rustig verlopen, zegt de politie. Er waren tot dusverre geen grote incidenten en er werden slechts vijftien aanhoudingen verricht, vooral wegens openlijke geweldpleging.