Nieuws
795134
Nieuws

'Goldman Sachs op kop in afvalrace voor beursgang ABN'

De Nederlandse Staat organiseert een ingenieuze afvalrace om uiteindelijk de best beschikbare banken tegen de laagste prijs te kunnen inhuren voor de begeleiding van de beursgang van ABN Amro.

Bij een beursgang zijn doorgaans twee tot vier zogeheten global coordinators actief. Zij doen het leeuwendeel van het werk én krijgen daarvoor de meeste commissie.

ABN Amro zelf zal daar één van zijn.

NLFI (Netherlands Financial Investments), het agentschap dat voor het ministerie van Financiën de tijdelijke staatsdeelnemingen uit de financiële sector beheert, en diens eigen adviseur Rothschild, zullen als jury fungeren bij een ingewikkeld, dire ronden durend vervolgproces waarbij van de 13 resterende kandidaten die ook een rol als global coordinator ambiëren, er uiteindelijk twee of drie mogen overblijven.

Dat heeft zij deze week laten weten aan de betrokken banken, in een uitnodiging op te solliciteren.

Ronde 1

Hier worden alle beursgangen en aandelenemissies van de afgelopen vijf jaar in Europa, het Midden Oosten en Afrika die door de bank in kwestie zijn uitgevoerd, onder de loep genomen. De resultaten daarvan worden beoordeeld, waarbij 50% van de score wordt toegekend voor door de betreffende bank begeleide aandelenemissies van financiële instellingen. De andere 50% van de punten wordt behaald met de score op aandelenplaatsingen bij overige bedrijven.

Van de dertien kandidaten mogen er zeven naar de tweede ronde.Ronde 2

In deze ronde krijgen de pretendenten punten toegekend op basis van de waarderingen die marktinformatiedienst Extel-Survey aan de kwaliteit van onder andere het analistengilde van de bank in kwestie geeft. Dat is van belang omdat die analisten een rol hebben bij het informeren van potentiële kopers van aandelen direct voorafgaand de beursgang.

In de tweede ronde moeten de banken vervolgens ook een voorstel inleveren over hoe, voor welke prijs en aan welke aandeelhouders zij de stukken ABN Amro denken te gaan verkopen. Dat voorstel moet geanonimiseerd en op ongemarkeerd wit papier worden ingeleverd, zodat de ’jury’ zich niet kan laten leiden door persoonlijke voorkeuren.

Hier zijn de meeste punten te winnen.Ronde 3

Maximaal zes banken mogen de derde en laatste ronde in. Hier hoeven ze slechts één ding te doen: Aangeven hoeveel ze willen verdienen. Daarbij krijgen de twee of drie die het laagste tarief vragen de zo begeerde rol.Tot slot

Het NLFI heeft een voorkeur voor een tweede niet-Amerikaanse bank naast ABN Amro zelf. Dat zou met name Deutsche Bank in de kaart kunnen spelen, maar ook Barclays, ING, Rabobank, BNP Paribas of Nomura.

Momenteel ligt Goldman Sachs volgens de kwantitatieve criteria uit ronde 1 en 2 op kop, gevolgd door Deutsche Bank, Morgan Stanley, JP Morgan en Bank of America, becijfert een betrokken bankier.