Nieuws
795138
Nieuws

Tips

Zo bereid je de oudste op de komst van een broertje of zusje

De zwangere Kim Kardashian vertelde aan MailOnline dat dochtertje North West nog niet begrijpt dat ze een broertje krijgt. Daarom proberen Kim en haar man Kanye hun dochter zoveel mogelijk op de komst van het jongetje voor te bereiden. VROUW heeft ook een aantal tips waarmee Kim en Kanye aan de slag kunnen.

Het zwanger zijn van je tweede kind is heel anders dan als de eerste op komst is. Nu zijn het niet meer alleen jij en je partner die zich moeten voorbereiden op een kleintje, maar ook je eerste kind moet wennen aan het idee dat er een broertje of zusje komt. Voor een kind is het een hele verandering als de vertrouwde drie-eenheid er plots niet meer is.

Hoe gaat je kind reageren?

Van tevoren weet je niet zeker hoe je kind gaat reageren op het nieuws en daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om je kind het nieuws te vertellen en op de bevalling voor te bereiden. Hoe je dit het best kunt aanpakken hangt af van de leeftijd van je kind. Oudere kinderen zullen het nieuws beter begrijpen en kun je alles daarom ook beter uitleggen. Dit wil niet zeggen dat ze eerder aan het idee gewend zijn. Oudere kinderen hebben een moeilijkere gedachtenwereld. Hierdoor kan het zijn dat ze negatieve gedachten over de komst van de baby krijgen. De gedachten van jongere kinderen zijn vaak wat simpeler en meer voorspelbaar.

Tips om het grote nieuws aan je kind te vertellen

  • Wacht niet te lang met de oudste vertellen dat er een baby op komst is. Zo kan je kind aan het idee wennen. Geef je kind zo eerlijk mogelijk antwoord als hij of zij vragen stelt over de zwangerschap en de baby. Praat erover. Vertel bijvoorbeeld dat de baby in het begin veel slaapt en laat foto’s zien van toen je zoon of dochter zelf nog een baby was.
  • Voer al geruime tijd voor de bevalling nieuwe veranderingen door in de dagelijkse routine waar de oudste mee te maken krijgt. Laat hem alvast aan het idee wennen dat hij bijvoorbeeld vaker alleen moet spelen. Hiermee voorkom je dat je kind het idee krijgt dat hij of zij op de tweede plek komt en plaats moet maken voor de nieuwe.
  • Probeer ook na de bevalling de dagelijkse routine zo veel mogelijk aan te houden. Op deze manier verandert er niet te veel voor je kind.
  • Laat je kind helpen bij de voorbereidingen zodat je hem er ook bij betrekt. Ook als de baby geboren is, is het belangrijk dat je je kind niet buitensluit. Laat de oudste de baby vasthouden als hij dat wil, maar dwing hem niet.
  • Doe dingen samen met je oudste kind en trakteer hem op een dagje met z’n tweeën.