Nieuws/Binnenland
795152
Binnenland

Nieuwe hoteltoren in Amsterdam van 110 meter

Amsterdam krijgt een enorm congreshotel met 33 verdiepingen en een hoogte van 110 meter. Dit Congreshotel Maritim Amsterdam heeft ongeveer 600 kamers en verrijst naast filmmuseum EYE aan de noordelijke IJ-oever. De oplevering wordt verwacht in 2018, maakten het hotel en de projectontwikkelaar vrijdag bekend.

Het hotel krijgt op de eerste drie etages een congres- en conferentiecentrum voor ongeveer 5000 bezoekers en wordt daarmee een van de grootste congreshotels van Europa. In het congresgedeelte moeten jaarlijks 360.000 mensen terecht kunnen. De toren wordt een 'vlaggenschiphotel' van de Maritim Groep, de grootste zelfstandige hotelketen van Duitsland.

Na de bouw is de hoteltoren het derde hoogste gebouw van Amsterdam. Alleen de Rembrandttoren en de Mondriaantoren, vlakbij het Amstel Station, zijn hoger.

Het viersterrenhotel maakt deel uit van een complex, dat ook een 100 meter hoge woontoren met dertig verdiepingen zal bevatten. Hierin komen ongeveer tweehonderd appartementen. De gebouwen zijn ontworpen door Team V Architectuur uit Amsterdam. Het architectenbureau heeft de twee torens elk een eigen uitstraling gegeven. Het hotel is transparant met veel glas. De woontoren krijgt natuursteen en uitstekende balkons.

Eerder dit jaar werd bekend dat het architectenbureau van Rem Koolhaas het nieuwe megahotel bij de RAI ontwerpt. Deze kolos van 91 meter hoog en 25 verdiepingen krijgt 650 hotelkamers en wordt daarmee het grootste hotel van de Benelux. Amsterdam heeft de laatste jaren er al veel grote luxe hotels bijgekregen en er zijn nog een aantal nieuwe op komst.