Nieuws/Buitenland
795155
Buitenland

Twerken al tweehonderd jaar oud

Ouderen die klagen over de 'twerkende jeugd van tegenwoordig' hoeven niet te denken dat ze met een nieuw fenomeen van doen hebben. De volgens sommige nogal ordinaire billendans blijkt namelijk al bijna tweehonderd jaar oud. Het woord dook in 1820 al op, zo ontdekten Britse lexicografen van het chique Oxford English Dictionary. Ook onze voorvaderen konden er klaarblijkelijk wat van.

'Een draaiende of schokkerige beweging', stond er destijds bij de omschrijving van het woord 'twirk.' Waarschijnlijk is het een samentrekking van 'twist' (draai) en 'jerk' (schok). Rond 1848 werd het werkwoord 'twerken' voor het eerst gebruikt, waarna vanaf 1902 de huidige spelling 'twerk' het populaire taalgebruik binnendrong.

In de laatste editie van het Oxford English Dictionary wordt twerken omschreven als 'dansen op seksueel uitdagende wijze, in gehurkte positie, waarbij de billen en heupen stotende bewegingen maken.' Dat het woord er überhaupt instaat is al bijzonder. Normaal duurt het een jaar of tien voordat Oxford nieuwe woorden opneemt.