Nieuws/Binnenland
795176
Binnenland

Mode

Ode aan Marilyn

Als ze nog zou leven, zou Norma Jean Baker, of te wel Marilyn Monroe volgend jaar 90 kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal en daar moet, ook al is de bombshell meer dan vijftig jaar dood, bij worden stil gestaan. Dries van Noten nam deze week tijdens de Parijse modeweek het voortouw.

In een grote loods in Parijs toonde de Belg zijn lente/zomer 2016 collectie die voor 90 procent in het teken stond van Marilyn. Hij opende zijn show met een T-shirt met een zwart/wit print van de sexbom, een witte baggy broek met wijde pijpen en een sportieve jas met panterdessin. Marilyn’s afbeelding kwam compleet met camera’s en flitslichten terug op boxershorts, jasjes en lange broeken.

De ene keer was haar gezicht herkenbaar en soms gebruikte Dries alleen een detail van haar gezicht. Zo borduurde hij haar rode lippen op  een geruit jasje en voorzag hij een lichte trui van een gestileerde illustratie van haar gezicht. Plat werd het nergens, alhoewel Dries soms de grens op zocht.

Hoe sympathiek ook, het is best gevaarlijk om een icoon als Marilyn in designerkleding te verwerken. Haar gezicht is zo vaak gebruikt dat het niet meer exclusief is. Daarbij is niet iedereen ervan gecharmeerd om met een fan T-shirt (of compleet kostuum) te lopen en wie dat wel is, koopt er een voor en paar tientjes bij een keten.

Toch stelde Dries die vrijdag in Parijs wordt onderscheiden, niet teleur. Marilyn wisselde hij af met prachtige zijden kamerjassen, lange wijde bermuda’s, shorts met palmbomen, truien met kreeften van pailletten en fluwelen bomberjacks met goudkleurig borduurwerk. Dat is toch de Dries waar zijn fans het meest van houden.