Nieuws/Binnenland
795195
Binnenland

Op naar bloedhitte

De verwachte hittegolf voor komende week neemt in de laatste berekeningen extreme vormen aan. Met temperaturen tussen 30 en 34 graden lijkt de periode woensdag tot en met zaterdag een piek in het tropische weer te vormen. Dinsdag en zondag worden zomerse tot tropische waarden voorzien. In dat geval zou een landelijke hittegolf een feit zijn. De laatste hittegolf dateert van 2013, ook in de maand juli.

Het bloedhete weer wordt veroorzaakt door een zeer krachtig hogedrukgebied. Bij een naar zuidoost draaiende wind wordt hete lucht aangevoerd die bovendien zeer droog is. Op alle dagen wordt dan ook maximale zonneschijn berekend en is de risicofactor van verbranding erg groot. Maandag komen we al op zomerse waarden in het binnenland, dinsdag loopt het kwik op naar 28-29 graden. In het zuidoosten kan het de dagen erna lokaal 33-34 graden worden, mogelijk zelfs nog iets hoger. In het weekeinde neemt de kans op een onweersbui toe, maar tot het einde van de tiendaagse zijn de temperaturen ongekend hoog.

In Spanje loopt het kwik de gehele komende week op naar ruim 40 graden. In Frankrijk wordt het met 33-38 graden ook bizar heet. Ook Italië ontkomt niet aan de tropenhitte met maxima tussen 30 en 35 graden.

Vandaag is het na wat lichte neerslag in de vroege ochtend droog. De zon komt vaker tevoorschijn en het kwik loopt vanmiddag op naar 23-27 graden. Later kan een onweersbui ontstaan. Morgen en zondag is de wind tijdelijk westelijk en is het met 18-23 graden bij zon en wolken lekker toeven. Maandag volgt de overgang naar een bloedhete week.