Nieuws
795207
Nieuws

'Bijna botsing tussen zelfrijdende auto's'

Het scheelde maar een haartje of een zelfrijdende auto van Google was in botsing gekomen met een zelfrijdende auto van een concurrent, Delphi. Dat claimt een medewerker van Delphi.

John Absmeier, die de afdeling van het Britse autotechniekbedrijf Delphi in Silicon Valley leidt, reed dinsdag mee in een testrit van een prototype Audi Q5 toen de wagen plotseling werd afgesneden. De boosdoener bleek een zelfrijdende Lexus van Google te zijn. De wagen van Delphi stond op het punt van rijbaan te wisselen; een ongeluk werd voorkomen door 'een gepaste reactie' van de software, claimt Absmeier.

Google wilde niet reageren op het incident wat bijna het eerste ongeluk was tussen twee zelfrijdende auto's. Wel kondigde het bedrijf donderdag aan een nieuw prototype de weg op te sturen. "Deze prototypes zijn helemaal ontworpen om volledig zelfrijdend te zijn. Ze zijn ontworpen om te rijden zonder stuur en pedalen", meldt Google. Voor de veiligheid zijn er nog wel een stuur en pedalen aanwezig om eventueel in te grijpen als het mis gaat. In de test rijden de auto's niet harder dan 40 kilometer per uur.