Nieuws/Binnenland
795250
Binnenland

‘Mogelijk zijn hackers uit op chaos’

Visumverwerking Amerika plat

Het wordt vandaag dubbel spannend voor Iza Verschuur (18) uit Hoofddorp. Niet alleen hoort ze of ze geslaagd is voor haar herexamen. Ook weet ze of haar Amerika-visum toch nog op tijd klaar is voor haar vliegreis naar New York zondag, waar ze een taalcurcus Engels gaat doen.

Dat zou een klein wonder zijn, want de consulaire visaverwerking ligt, blijkt nu, door een computerstoring al weken plat. Mogelijk willen hackers met chaos een zijdeur voor terroristen openen.

„Dat risico kunnen de Amerikanen niet nemen”, meent voorzitter Hans Tattersall van de stichting Visit USA. Washington zet veiligheid voorop en geeft sinds 9 juni geen speciale visa voor onder meer studeren in Amerika af. Honderden Nederlandse studenten dreigen de dupe te worden.

Zij mogen niet thuis op internet een elektronische ‘ESTA-clearing’ aanvragen, zoals gewone toeristen. Dat is meestal binnen een kwartier gepiept. „Wij moesten naar het consulaat in Amsterdam. Zo’n visumaanvraag duurt uren aan formulieren en interviews. Je wordt aan je lot overgelaten als er problemen zijn. Zoek het maar uit”, aldus gisteren een wanhopige moeder Anita Peperkamp, die voor het taalreisje van Iza ruim 3000 euro moest neertellen.

Vervelend

„Heel vervelend, maar wij kunnen hier in Nederland ook niks aan doen. De storing doet zich wereldwijd voor. Er wordt alles aan gedaan het volgende week op te lossen. Maar er is een inhaalslag van visaverstrekking nodig. We bieden excuses aan mensen die hun vlucht missen en geld kwijt zijn”, aldus de woordvoerster van de Amerikaanse ambassade.

Simone van der Ven van EF Taalreizen in Amsterdam, waar Iza boekte, bevestigde gisteren dat ze in contact treedt met alle gedupeerde reizigers om de cursus eventueel te verzetten. „Verder doen we naar buiten geen mededelingen.”

Volgens Peperkamp valt Iza niets te verwijten. „We konden pas een visum aanvragen toen documenten van EF en de campus binnen waren. Een afspraak op het consulaat kon niet eerder dan 15 juni, twee weken voor vertrek. Het paspoort zou binnen vijf werkdagen in orde zijn, maar we hebben nog steeds niks. Op zijn vroegst maandag is het goedgekeurde visum klaar, maar dan is het te laat…”

Tattersall vertelde donderdagavond aan De Telegraaf bij de Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines, waarmee Iza naar New York vliegt, te bemiddelen om haar vlucht een paar dagen kosteloos uit te stellen, zodat haar ’leervakantie’ kan worden gered. Het leek erop dat dit gaat lukken.