Nieuws/Binnenland
795257
Binnenland

Nobelprijs-insigne maar voor enkelen

Het nieuwe Nobelprijs-draaginsigne voor onze Libanon-veteranen is morgen op Veteranendag in Den Haag voorbehouden aan slechts een handjevol Unifil’ers.

Twintig prominente ex-blauwhelmen, onder wie voorzitter Yeb-Jan Joustra van de Unifil-vereniging, worden morgenochtend op het Binnenhof gedecoreerd in bijzijn van koning Willem-Alexander. De overige 9000 Libanon-gangers moeten nog maanden wachten op het kleinood. Dit komt dan ook nog eens per post of via kleurloze uitreikingen door lokale wethouders of burgemeesters.

Select groepje

Hoewel het nieuwe insigne al in januari werd goedgekeurd door defensieminister Hennis, slaagt het departement er niet in alle onderscheidingen vóór Veteranendag klaar te hebben. Dit festijn, waarbij naast de koning ook de complete krijgsmachttop en veel politici present zijn, was volgens de oud-strijders een prachtig podium geweest. „En niet alleen voor het selecte groepje van nu”, zo wordt geklaagd vanuit de Unifil-vereniging.

De gewezen blauwhelmen vervullen juist morgen een prominente rol bij Veteranendag omdat hun missie precies dertig jaar geleden afliep. 250 oud-strijders lopen zelfs voorop bij het defilé langs de koning op de Kneuterdijk. Het nieuwe draaginsigne herinnert aan de in 1988 toegekende Nobelprijs voor de Vrede aan alle internationale VN-militairen die tussen 1956 en 1988 waar ook ter wereld dienden.