795349
Binnenland

Veteraan veroordeeld na bedreigen agenten

Een 41-jarige ex-militair is donderdag veroordeeld omdat hij in januari drie agenten met de dood had bedreigd. Hij droeg camouflagekleren en een bivakmuts. In zijn hand had hij een vleesmes. Hij zei tegen de agenten dat hij ze zou doden. De veteraan, die lijdt aan een post-traumatische stressstoornis, kreeg negentig dagen cel, waarvan 59 dagen voorwaardelijk.

De man hoeft niet naar de gevangenis omdat de onvoorwaardelijke straf even lang is als de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Hij wordt momenteel al behandeld op een speciale afdeling voor veteranen in een GGZ-kliniek. Daar moet hij van de rechter blijven. Naast zijn trauma kampt de man ook met verslaving aan alcohol, cannabis en cocaïne.

Een vertrouwenspersoon van de veteraan had 112 gebeld, omdat hij zich in zijn polsen zou hebben gesneden. Toen de agenten bij het huis in Best aankwamen, werden ze bedreigd. De veteraan zei onder meer tegen de politiemensen: „ik heb 37 mensen gedood, hoeveel hebben jullie er al gedood?” Een politiehond beet vervolgens in zijn arm. In de ambulance en in het ziekenhuis bleef hij de agenten met de dood bedreigen. Tijdens het proces zei de man dat hij zich vrijwel niets herinnert van het incident, hij sprak van „een zwart gat” in zijn geheugen.