Nieuws
795466
Nieuws

Praat mee

'Zullen we apart slapen?'

Eén op de drie Nederlandse stellen van boven de 50 die apart van elkaar slapen, durft dat aan niemand te vertellen. Zo blijkt uit onderzoek van Plus Magazine onder 1200 50-plussers.

Veel koppels van boven de 50 slapen slecht en in 9 van de 10 gevallen ligt de oorzaak bij de ander. Desondanks blijven de meesten wel in één bed liggen. Slechts 6 procent van de stellen slaapt dagelijks apart van elkaar en 10 procent af en toe. Van hen zegt 29 procent dit niet aan vrienden en familie te vertellen en in 15 procent van de gevallen weten zelfs de kinderen hier niets van af.

--

Snurkende partner? Dan heb je deze 13 dingen vást wel eens gedacht

--

Taboe

Maar waarom zou je verplicht naast elkaar moeten liggen als je snurkende echtgenoot je telkens wakker houdt? Apart slapen is een prima uitkomst, maar blijkbaar is het in de gedachten van veel van ons nog erg ongepast. 

‘’Er heerst een duidelijk taboe op apart slapen en dit zit ook mensen dwars die nog wel het bed samen delen’’, aldus Jean Pierre van de Ven van Stichting Korrelatie in Plus Magazine. ‘’Ze durven het niet eens voor te stellen om apart te slapen.’’

Voordelig

En dat terwijl het juist heel goed kan werken voor de relatie. Volgens psycholoog Else Redlich van Sein kan het met name voor slechtslapende koppels met relatieproblemen batend zijn. ‘’Wie goed uitgerust is, ziet beter wat er mis is in de relatie en heeft meer energie om dat aan te pakken.’’

--

Gescheiden slapen beter voor de relatie

--

Seks

En hoe zit het dan met seks… horen wij je denken. Het klopt inderdaad dat mensen die apart slapen minder seks hebben, maar dit is slechts een afname van 18 procent. Bovendien kan je het ook anders bekijken: 1 op de 10 gaf aan het seksleven juist spannender te vinden en minder voorspelbaar nu ze niet meer samen het bed delen.

Hoe zit dit bij jullie? Slapen jij en je man apart van elkaar? Zou je dit willen? Praat mee!