Nieuws/Buitenland
795839539
Buitenland

Japanse miljardair geeft acht tickets voor maanreizen weg

Yusaku Maezawa geeft maanreizen weg.

Yusaku Maezawa geeft maanreizen weg.

TOKIO - Een Japanse miljardair gaat acht tickets voor een reis naar de maan weggeven. Yusaku Maezawa, die zijn fortuin verdiende met de onlineverkoop van kleding, zegt in een video op Twitter dat enthousiastelingen aan maar twee voorwaarden hoeven te voldoen: ze moeten „grenzen willen opzoeken” en de rest van de bemanning willen helpen hetzelfde te doen.

Yusaku Maezawa geeft maanreizen weg.

Yusaku Maezawa geeft maanreizen weg.

In 2018 werd al bekend dat Maezawa de eerste persoon ooit was die een reisje naar de maan had geboekt. Dat deed de Japanner bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse entrepreneur Elon Musk.

Criteria

Aanvankelijk wilde Maezawa zes tot acht kunstenaars meenemen met de reis die naar verwachting plaatsvindt in 2023, maar woensdag werd bekend dat hij de criteria voor zijn medepassagiers heeft verruimd. De 45-jarige miljardair zei dat hij heeft ingezien dat „iedereen die iets creatiefs doet een kunstenaar genoemd kan worden.”

„Ik nodig jullie uit om met me mee te gaan op deze missie. Acht van jullie, van over de hele wereld”, aldus Maezawa. „Ik heb alle plaatsen gekocht, dus het wordt een privévlucht.” In totaal zullen er volgens Maezawa 10 tot 12 personen aan boord van de maanvlucht zijn.

Geïnteresseerden moeten zich uiterlijk op 14 maart opgeven, de eerste screening vindt een week later plaats. Een verdere planning gaf Maezawa niet, maar hij meldde wel dat de rest van de selectieprocedure in elk geval een „opdracht” en een online-interview omvat.

Apollo

Als het SpaceX lukt om Maezawa en de andere passagiers naar de maan te brengen, zijn zij de eerste maanreizigers sinds de laatste Amerikaanse Apollo-missie in 1972. SpaceX-topman Musk, die ook in de video van Maezawa te zien is, zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de vlucht in 2023 kan plaatsvinden.

Maezawa kwam eerder in het nieuws omdat hij online een advertentie plaatste om een vriendin te vinden die met hem mee naar de maan wilde reizen. Die ongebruikelijke contactadvertentie verwijderde hij uiteindelijk abrupt, ondanks dat er toen ongeveer 30.000 personen op reageerden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo