Nieuws/Buitenland
796011
Buitenland

Clinton: haal confederale vlag uit schappen

Hillary Clinton heeft dinsdag bedrijven opgeroepen alle producten met een afbeelding van de confederale vlag uit de schappen te halen. Volgens Clinton is het een „symbool van het racistische verleden van de Verenigde Staten”.

De presidentskandidate van de Democraten steunt met die opmerking het besluit van bedrijven als Wal-Mart, eBay en Amazon om dergelijke producten niet meer te verkopen. De bedrijven besloten daartoe vanwege de recent opgelaaide discussie over de connectie die de vlag heeft met het slavernijverleden in de Verenigde Staten. De vlag met het Andreaskruis en dertien sterren werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) als vaandel gebruikt door de zuidelijke staten. Die waren pro-slavernij.

Vorige week schoot de blanke Dylann Storm Roof in een kerk in Charleston negen Afro-Amerikanen dood. Hij droeg de vlag en had dertien sterretjes op de nummerborden van zijn auto. Het bloedbad maakte de roep om de vlag te verbieden weer luider.

Ook Google verwijdert om die reden alle producten en advertenties die verwijzen naar de confederale vlag uit de zogeheten Shopping Service. Dat is een dienst waarbij bedrijven producten kunnen vertonen in de zoekmachine van Google. „We hebben vastgesteld dat de vlag in strijd is met ons advertentiebeleid. Dit beleid staat geen inhoud toe die algemeen wordt beschouwd als haat jegens een bepaalde groepering”, aldus de verklaring.