Nieuws/Binnenland
796015
Binnenland

Rutte: eerst richten op korte termijn EMU

Het kabinet wordt niet enthousiast van de vergezichten die getekend zijn in het rapport van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk.

In het rapport staat dat de landen van de eurozone meer soevereiniteit moeten opgeven om de stabiliteit in de eurozone te bewaren. Er wordt onder meer in gepleit dat de eurozone op termijn een eigen 'ministerie van Financiën' zou krijgen. Het document wordt op de eurotop van donderdag en vrijdag besproken.

Rutte ziet geen reden om nieuwe instituties in de EU op te tuigen. „De landen moeten eerst maar eens de oude afspraken nakomen.” Wel kan hij zich vinden in de voorstellen die het rapport maakt voor de korte termijn tot medio 2017. Daarin wordt verder ingegaan op voorstellen waaraan al langer wordt gewerkt zoals een kapitaalmarktunie.

Commissievoorzitter Juncker schreef het rapport met de presidenten van de Europese Raad (Donald Tusk), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en het Europees Parlement (Martin Schulz).