Nieuws/Binnenland
796028
Binnenland

Kamp: niet gezwicht voor PvdA

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is niet gezwicht voor de PvdA. „Ik zwicht helemaal nergens voor. Ik ben gewoon bezig om met argumenten de goede dingen te doen. Ik heb rekening te houden in eerste plaats met veiligheid van de mensen in Groningen."

 Dat zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur. "Ik moet ook kijken naar de leveringszekerheid. Er zijn een heleboel dingen waar ik rekening mee moet houden. En op grond van informatie en adviezen kom ik tot besluiten en dat heeft niets met zwichten of zo te maken.”

Jaap de Hoop Scheffer zei in de uitzending niet afhankelijk te willen zijn van de grillen van 'meneer Poetin'. Hij wees daarbij onder meer op de annexatie van de Krim. Kamp gaf aan het ermee eens te zijn dat het niet goed is afhankelijk te zijn van een land als Rusland, maar ook van Saoedi Arabië of Groningen wil hij bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn, gaf hij aan. „Je ziet wat de effecten zijn in Groningen. Er moet een mix komen.” Voor het einde van het jaar komt Kamp met een besluit over 2016 en verder.

Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen verder beperken.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken ,,of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd''. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

Kamp moet voor 1 juli beslissen hoeveel gas er de tweede helft van het jaar gewonnen mag worden.