Nieuws/Binnenland
796030
Binnenland

Internationaal tribunaal voor MH17 is optie

De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. „Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen”, citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) „in voorbereiding op afronding van de diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken. De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie.”

Door de juridische en politieke complexiteit van de zaak zou Nederland overtuigd zijn dat een internationaal tribunaal die steun heeft van de Veiligheidsraad de beste oplossing is, aldus de bronnen tegen Reuters. Het tribunaal zou in ons land gevestigd moeten worden.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen op 17 juli 2014 om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.

Een klein jaar later is de schuldvraag nog niet beantwoord. Het meest waarschijnlijke scenario voor het Openbaar Ministerie in Nederland is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Er zijn aanwijzingen dat de BUK afkomstig was uit Rusland.

De VN-Veiligheidsraad nam vier dagen na de vliegramp een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders van het neerhalen van MH17 worden vervolgd.