Nieuws/Buitenland
796037
Buitenland

Debat in South Carolina om confederale vlag

Het Huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse staat South Carolina gaat in debat over het officiële gebruik van de confederale vlag. De regionale kranten in de staat meldden dinsdag dat het huis middels een stemming heeft besloten dat debat te gaan voeren. Er zal tijdens het debat worden gesproken over het plan om de confederale vlag niet meer te tonen op regeringsgebouwen, omdat die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gold als vaandel van de zuidelijke staten die pro-slavernij waren.

De discussie rond de vlag is hevig opgelaaid na het bloedbad dat de blanke man Dylann Storm Roof vorige week aanrichtte in een kerk in Charleston. Hij schoot negen Afro-Amerikanen in de kerk dood. Roof droeg de vlag en had dertien sterretjes op de nummerborden van zijn auto, die herinneren aan de dertien staten die destijds lid waren van de Confederatie.

Gouverneur Nikki Haley van South Carolina liet maandag al weten dat wat haar betreft de vlag van de gebouwen mocht worden gehaald. „Die vlag, een belangrijk onderdeel van ons verleden, vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat”, aldus Haley.

De rel rond de vlag zorgde ervoor dat supermarktketen Walmart maandag besloot alle artikelen met daarop een afbeelding van de vlag uit het assortiment te halen. Walmart werd dinsdag gevolgd door veilingwebsites eBay en Amazon. Het bedrijf Valley Forge Flag, een van de prominente vlagproducenten in de Verenigde Staten, besloot te stoppen met het maken en verkopen van de vlag.