Nieuws
796040
Nieuws

ING teruggefloten om opslag

Een tandarts uit Nijmegen heeft grootbank ING op de knieën gekregen in een renteswapzaak, zo blijkt uit de rechtbankstukken in handen van De Financiële Telegraaf. De bank moet aan de tandarts bijna €60.000 aan onterecht in rekening gebrachte opslagen terugbetalen.

De tandarts sloot in 2008 een financieringsovereenkomst met de bank voor in totaal €2,98 miljoen. Daarin zat onder meer een zogenaande Euroflexlening van €2 miljoen gebaseerd op het 3-maands euribortarief (destijds 4,96%) plus een opslag van, destijds 0,65%. Omdat de tandarts zekerheid wilde hebben over zijn maandlasten en de bank hem overtuigd had van de noodzaak zich te beschermen tegen stijgende rente, sloot hij tegelijk een renteswap af voor tien jaar.

In de daaropvolgende jaren verhoogde ING echter de debetrenteopslag van 0,65% aan het begin, tot 1,9% in 2015. Dit terwijl de tandarts juist in de veronderstelling was dat hij zijn maandlasten door middel van de renteswap had vastgezet. De bank deed dat omdat in de algemene voorwaarden stond dat de opslag eenmaal per jaar wordt herzien. In de bijzondere bepalingen stond echter een vast opslagpercentage.

De rechtbank oordeelde dat de tandarts terecht in de veronderstelling was dat hij zijn maandelijkse rentelasten had vastgezet en dat de opslag daarom niet verhoogd had mogen worden. De bank moet nu het in de loop der jaren te veel geïncasseerde geld, bijna €60.000 plus wettelijke rente, terugbetalen.

Op verkeerde been gezet

Rentederivatenexpert Victor Macrae: „Dit speelt bij veel meer ondernemers. Zij dachten een gelijkwaardige keuze te hebben tussen een lening met een vaste rente of een combinatie van variabele rente en een renteswap die de maandlasten zou fixeren. De rechtbank zegt eigenlijk dat de bank de klant op het verkeerde been heeft gezet.”

ING zegt de uitspraak nog te bestuderen.