Nieuws/Binnenland
796044
Binnenland

Massaschadeclaim pgb in de maak

Pgb-claims stapelen zich op nu een zorgverlener uit Franeker fors meer salaris krijgt omdat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te laat is met betalen van de zorgbudgetten.

De advocaat die deze rechtszaak won, werkt inmiddels aan een massaschadeclaim. Daarvoor hebben zich dinsdag al duizend zorgverleners aangemeld. De SVB zelf heeft in allerijl hoger beroep ingesteld, om te voorkomen dat de uitspraak gevolg gaat hebben voor andere claims. Daarmee wordt bovendien tijd gewonnen, die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) nodig heeft om een eigen schaderegeling te bedenken. Die komt pas na de zomer, kondigde hij dinsdag aan.

De rechtbank in Amsterdam sommeerde de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de zorgverlener extra uit te betalen omdat het salaris van haar niet binnen dertig dagen binnen was. Dat is een wettelijke regeling. De Amsterdamse rechtbank ziet de SVB als werkgever, maar de dienst zelf zegt alleen te betalen. Als de SVB in hoger beroep gelijk krijgt, moeten zorgverleners hun cliënten voor de rechter slepen om de wettelijke schadevergoeding op te eisen.

De betaling van de pgb’s is nog steeds niet op orde.