Nieuws/Binnenland
796046
Binnenland

Fiasco's Defensie liggen op de loer

De Tweede Kamer heeft er weinig vertrouwen in dat Defensie de problemen met ICT voortvarend opknapt. Een duidelijk plan van aanpak ontbreekt, de kosten zijn ongewis en het is onduidelijk wat Defensie zelf gaat doen en wat ze aan bedrijven overlaat, zo luidt het oordeel. Nieuwe fiasco’s liggen op de loer.

Minister Hennis (Defensie) zegt vijf jaar nodig te hebben om de IT-infrastructuur van Defensie op te schonen. Ze belooft de Kamer tweemaal per jaar te informeren over de voortgang, maar dat is veel Kamerleden te mager. De verantwoording ligt immers bij een volgend kabinet. „Hoe kunnen we minister te controleren”, vroeg CDA-Kamerlid Knops zich af. Nu Defensie de opdracht voor nieuwe ICT-systemen heeft opgeknipt, terwijl ze zelf een slecht beeld heeft van wat ze precies wil, is de kans groot dat de bedrijven achterover gaan leunen en ’uurtje-factuurtje’ gaan declareren, zo vreest Knops. VVD-Kamerlid Vuijk verzuchtte dat de weerbarstige ICT-problematiek ’nooit volledig te beheersen’ zal zijn.

Sinds vorig jaar januari een datacentrum uitviel, is voor minister Hennis (Defensie) duidelijk dat het goed mis is met de informatievoorziening en de ICT in haar organisatie. Met een infrastructuur uit de jaren tachtig, onvoldoende specialistisch personeel op een afdeling die is opgesplitst in eilandjes, moest Hennis meteen miljoenen uitgeven om de eerste pleisters te plakken. Een oplossing voor de lange termijn blijft echter uit, zo vindt de Kamer.

Verder zijn er grote problemen met voorradensysteem ERP, dat elf jaar na invoering, na forse vertraging en kostenoverschrijdingen, nog steeds slecht functioneert, zo bracht PvdA-Kamerlid Eijsink in herinnering. „Je wilt weten: waar staat die CV90 (pantserrupsvoertuig), hoeveel hebben we ervan, waar liggen de reservedelen en hoeveel zijn er klaar voor inzet.” Invoer van dit systeem is voor een flink deel mislukt. Eijsink: „Hoe voorkomen we dat dit nog een keer gebeurt?” De vraag bleef onbeantwoord.