Nieuws
796054
Nieuws

'Een op de vijf aangiftes niet onderzocht'

Eén op de vijf aangiftes bij de politie wordt niet nader onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek deed bij ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen. Volgens RTL gebeurt dit ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is.

Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000) wordt de zaak opgehelderd. Er zijn één of meerdere verdachten aangehouden en die moeten vervolgens voor de rechter verschijnen of worden op een andere manier gestraft. Vooral bij ernstige zaken, zoals moord, doodslag en zware mishandeling, lukt het de politie daders op te sporen. Maar bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar zijn er uiteindelijk te weinig aanknopingspunten om een dader te vinden.

Uit de cijfers concludeert RTL dat vooral autodieven weinig hebben te vrezen van de recherche. Van de aangiftes van autodiefstal werd driekwart - dat zijn er 17.000 - vrijwel direct aan de kant geschoven. Bij woningbraak zouden 35.000 aangiften direct de prullenbak in zijn verdwenen. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie staat dat in principe naar elke aangifte van woninginbraak onderzoek moet worden ingesteld, zo stelt RTL.

Volgens de politie trekt RTL Nieuws, dat via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de informatie heeft opgevraagd, onjuiste conclusies op basis van de verkregen gegevens. De politie zegt in een reactie dat het aangifteregistratiesysteem BOSZ niet geschikt is als informatiesysteem voor managementbeslissingen of om prestaties te meten. Daarvoor zegt de politie een ander systeem te gebruiken, de Basisvoorziening Handhaving (BVH). Het BOSZ is volgens de verklaring ontwikkeld om te kunnen volgen in welk stadium een zaak zich bevindt.