Nieuws/Buitenland
796058
Buitenland

Politie trakteerde kerkschutter op hamburgers

Kort nadat de politie vorige week Dylann Roof arresteerde voor het doodschieten van negen zwarte kerkgangers in Charleston, trakteerden agenten de 21-jarige massamoordenaar op een hamburgermenu. Dat zegt Jeff Ledford, politiechef van Shelby, North-Carolina, de plaats waar Roof dertien uur na het bloedbad werd aangehouden bij een verkeerscontrole.

Eenmaal in de boeien klaagde de schutter dat hij honger had. De agenten besloten daarom met Roof naar een nabijgelegen filiaal van Burger King te rijden. ,,Hij ging stilletjes zitten en hield zich uiterst kalm", zo beschrijft politiechef Ledford het tafereel, dat in schril contrast staat met de stevige wijze waarop de Amerikaanse politie normaal gesproken met verdachten omgaat. Lang duurde de fluwelen aanpak ook niet, want eenmaal op het bureau nam de FBI het over van de plaatselijke politie. 

Inmiddels is duidelijk dat Roof wordt aangeklaagd voor negen moorden en verboden wapenbezit. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina heeft al gezegd dat de schutter wat hem betreft de doodstraf  moet krijgen. Roof wilde naar eigen zeggen met zijn daad een rassenoorlog ontketenen.