Nieuws/Binnenland
796071
Binnenland

Bussemaker hoopt dat ROC-drama wijze les is

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is blij dat leerlingen en leerkrachten van het ROC Leiden nu duidelijkheid hebben over hun school. De Kamer stond haar toe de instelling met geld tegemoet te komen en zo een faillissement te voorkomen.

„Dit is in de eerste plaats goed nieuws voor de 9000 studenten en zevenhonderd docenten, zij komen nu niet op straat te staan. Ik ga ROC Leiden en de andere scholen in de regio eraan houden dat zij ook waarmaken wat zij hebben toegezegd; namelijk laten zien dat zij goed gaan samenwerken, dat zij studenten uitdagend en kleinschalig onderwijs bieden en dat zij zich een verantwoord werkgever tonen voor de docenten.”

De gang van zaken zit haar ook niet lekker. De school kwam compleet in de puree te zitten door uitbundige nieuwbouw. „Laat dit vooral een wijze les zijn voor alle bestuurders in het onderwijs; wie mooie gebouwen belangrijker vindt dan goed onderwijs, hoort hier niet thuis.”

Bussemaker heeft zelf ook kritiek gekregen omdat ze (te) laat zou hebben ingegrepen.

Bestuursvoorzitter van het ROC Leiden, Ricardo Winter, is blij dat de noodlijdende school door kan. „Het verstand heeft gezegevierd”, zei Winter in een reactie op het besluit van de Tweede Kamer. „Het is een grote opluchting voor mij en het personeel. De afgelopen twee weken heb ik het personeel steeds voorgehouden dat we zouden blijven bestaan en dat de Tweede Kamer de motie zou verwerpen, omdat ze niet zomaar 9000 studenten op straat zetten. Er is gekozen voor de leerlingen en niet voor het bestraffen van de leerlingen.”

Het ROC kwam in de problemen door nieuwbouwplannen van het bestuur. Volgens Winter maakt de school nog drie jaar gebruik van de huisvesting bij Centraal Station en gaat ook de huur van het hoofdgebouw de Lammenschans fors naar beneden. „Dat scheelt ongelooflijk veel in de lasten”, aldus Winter.