Nieuws/Binnenland
796074
Binnenland

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg

De NS ziet overleg met Veolia over de gang van zaken rond het openbaar vervoer (ov) in Limburg nu niet zitten. De spoorwegen wachten een onderzoek naar de aanbesteding rond het ov in Limburg af, schrijft de NS dinsdag aan Veolia. Dat maakte een teleurgesteld Veolia bekend.

Veolia had de NS een ultimatum gesteld dat dinsdagmiddag afliep. De vervoerder zegt een miljoenenschade te hebben geleden door de fraude van NS-dochter Abellio bij de aanbesteding van het ov in Limburg. „We maken ons vooral zorgen dat zeer bedrijfsgevoelige informatie op de NS-burelen ligt”, zei een woordvoerster van Veolia dinsdag.

Limburg schrapte winnaar Abellio van de aanbesteding wegens fraude en gaf de concessie aan Arriva, de nummer 2. Maar Veolia vecht dat aan en stapt naar de voorzieningenrechter om dit besluit te schorsen.

„We willen op die manier voorkomen dat er onomkeerbare dingen gebeuren rond de concessie”, zei de woordvoerster van Veolia. „Anders zou een nieuwe aanbesteding immers geen zin meer hebben.”

Dat is namelijk wat Veolia wil: opnieuw aanbesteden. Daarvoor maakte Veolia ook bezwaar tegen de gunning aan Arriva door Limburg. Verwerpt de provincie dat bezwaar, dan sleept Veolia Limburg voor de rechter.

„De wedstrijd is niet eerlijk verlopen, we zijn tegengewerkt door de NS”, zei de woordvoerster, die tegelijkertijd benadrukte dat Veolia de relatie met de NS goed wil houden. „We hebben elkaar nodig”, zei ze.

Veolia beraadt zich nog op een reactie nu de NS overleg op dit moment afwijst.

Een woordvoerder van de NS bevestigt dat een brief is uitgegaan naar Veolia, maar wil over de inhoud ervan niets zeggen.

Woensdag zien bestuurders van de grote vervoerders elkaar overigens informeel in Utrecht tijdens de Dag van de Rail, georganiseerd door het Nederlands Instituut van de Bouw. „Daar komt Limburg zeker aan de orde”, aldus de woordvoerster van Veolia.