Nieuws/Binnenland
796077
Binnenland

PvdA ziet weinig reden voor ingrijpen in Syrië

Het bombarderen van doelen van IS in Syrië is dichterbij gekomen nadat juristen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben geconstateerd dat hiervoor een volkenrechtelijk mandaat bestaat.

Maar de PvdA is nog niet overtuigd, zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes dinsdag. Het is Servaes „niet helder” wat er fundamenteel anders is dan vorig jaar toen het kabinet meldde dat er geen mandaat was om doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aan te vallen. Het kabinet besloot daarop dat Nederlandse F-16's de terreurgroep alleen in Irak zouden bestrijden.

Er is volgens de juristen een basis voor bombardementen boven Syrië, omdat er doorlopend IS-aanvallen vanuit Syrië op Irak zijn. Maar volgens de PvdA'er was dat een jaar geleden ook al het geval. „In onze afwegingskader is niets veranderd sinds vorig jaar.”

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen om ook in Syrië in te grijpen. Nog belangrijker vindt Servaes dat er een effectieve politie strategie moet zijn als Nederland in Syrië gaat bombarderen. En die strategie is er niet, dat erkent het kabinet ook. Daarvoor moet je optrekken met andere landen, aldus Servaes.

Hij ziet internationaal niet meer draagvlak voor militair ingrijpen in Syrië. Alleen de Verenigde Staten, Canada en een aantal Arabische landen zetten hun gevechtsvliegtuigen in om IS in Syrië te bestrijden. Ook praktisch gezien ziet hij beren op de weg. Nederland zet vanaf oktober vier F-16's in tegen de terreurgroep. Je moet je afvragen of het met dit aantal F-16's heel praktisch is om de missie verder uit te smeren, vraagt hij zich af. Het kabinet verlengde de missie tegen IS in Irak vrijdag met een jaar. De F-16's opereren vanaf een basis in Jordanië.

Ook D66 heeft de nodige twijfels. Sjoerd Sjoerdsma wil graag de argumenten weten waarom nu wel een volkenrechtelijk mandaat aanwezig is. En de politiek strategie moet duidelijk zijn. „Wat wil je daar bereiken?“ Ingrijpen kan volgens hem erop neerkomen dat je het ene kwaad (IS) verdelgt ten gunste van een andere (president Bashar al-Assad).