Nieuws/Buitenland
796088
Buitenland

Stakende arbeiders leggen verkeer Kanaal plat

Boze werknemers van ferrymaatschappij MyFerryLink hebben de haven van Calais en de Kanaaltunnel geblokkeerd. Door de acties is het treinverkeer door de tunnel grotendeels geblokkeerd en ligt de scheepvaart geheel stil, meldden Franse en Britse media.

De BBC plaatste foto's van brandende barricades in de Franse haven. De havenwerkers voeren actie omdat Eurotunnel, de exploitant van de tunnel tussen Engeland en Frankrijk, twee veerboten van dochterbedrijf MyFerryLink wil verkopen aan het Deense bedrijf DFDS. De werknemers vrezen onder meer baanverlies.

Door de acties ontstaan gevaarlijke toestanden voor vrachtwagenchauffeurs: aangezien de files voor de haven van Calais nog langer zijn dan normaal, proberen migranten die illegaal naar Engeland willen massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) adviseert vrachtwagenchauffeurs om Calais op dit moment te vermijden en overtochten te boeken via andere havens zoals Duinkerken. Daar zijn vanavond om 19.00 en om 01.00 extra afvaarten, meldt de brancheorganisatie.

Vervoerders die via Calais gaan, moeten houden rekening met lange vertragingen. De Franse en Engelse overheid waarschuwen chauffeurs die in de lange files bij Calais staan om extra alert te zijn op mogelijke verstekelingen, die de vertraging door de staking benutten om aan boord van een vrachtauto te komen. Ook TLN adviseert waakzaam te zijn voor verstekelingen om boetes in Engeland te voorkomen.