Nieuws
796096
Nieuws

Dijsselbloem: belang in AF-KLM niet nodig

De Nederlandse overheid hoeft geen belang te nemen in Air France-KLM om de belangen van KLM en Schiphol veilig te stellen. Alleen als het een bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van de problemen waar de luchtvaartgroep mee kampt, zou het opportuun kunnen zijn om aandelen te kopen, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wijst er evenwel op dat Air France-KLM het met name moeilijk heeft door hevige concurrentie, iets waar de Nederlandse overheid ook met aandelen in het bedrijf geen invloed op kan hebben. De kosten zullen eenvoudigweg fiks omlaag moeten. ,,Het bedrijf lijkt zich daar ook bewust van'', schrijft de bewindsman. Een belang in Air France-KLM zou volgens hem geen directe invloed geven op de gang van zaken binnen de onderneming.

De Staat bezit wel 5,9 procent van de aandelen KLM en heeft het recht een commissaris te benoemen bij Air France-KLM. Samen met de macht die de overheid al heeft als verlener van onder meer de landingsrechten en de exploitatievergunning aan KLM is dat volgens Dijsselbloem voldoende om de publieke belangen die met KLM gemoeid zijn te borgen.

Visie

De Tweede Kamer had de minister gevraagd om zijn visie op een eventuele staatsdeelneming in Air France-KLM. Aanleiding daartoe was de recente uitbreiding van het belang dat de Franse overheid heeft in de luchtvaartgroep. Sommige partijen vrezen dat daardoor Nederlandse belangen, zoals de positie van Schiphol als luchtvaartknooppunt, in het gedrang kunnen komen.

Dijsselbloem stelt dat de Fransen zich tot dusver keurig hebben gehouden aan de afspraken die ten tijde van de fusie zijn gemaakt over een evenwichtige verdeling van de groei tussen Schiphol en de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. De kern van die zogenoemde staatsgaranties is in 2010 verlengd, aldus de minister.

Binnen Air France-KLM ontstond eerder dit jaar wrijving na een poging van topman Alexandre de Juniac om meer zeggenschap over onder meer de kas van KLM naar zich toe te trekken. Sindsdien lijken de plooien gladgestreken, maar het bedrijf zucht nog wel onder veel te hoge kosten in combinatie met steeds zwaardere concurrentie.