Nieuws
796116
Nieuws

Alles over slapen

Echt waar: van snoozen word je moe

Laat jij je wekker ook een paar keer afgaan voordat je echt uit bed stapt? Nog even heerlijk snoozen voordat je de dekens van je af moet slaan? Het klinkt altijd lekker om nog even een paar extra minuutjes in bed te blijven liggen, maar eigenlijk is snoozen helemaal niet goed voor je.

Waarom willen we snoozen?

Snoozen doen we niet alleen omdat het woord zo leuk klinkt. Nee, snoozen doen we omdat:

  • je het gevoel hebt dat je dan langzaamaan wakker kan worden
  • het nog zo lekker warm is onder de dekens en het idee dat je nog heel even kunt blijven liggen zo fijn is
  • het niet lukt om je ogen open te doen omdat je nog hondsmoe bent
  • het voor jou nu eenmaal onmogelijk is om bij de eerste rinkel van je wekker fris uit bed te springen

--

Lees ook: De vijf opvallendste onderzoeken over slaap

--

Moe, moe, moe

Snoozen is voor velen de ideale manier om wakker te worden, maar in werkelijkheid zorgt snoozen ervoor dat je in een nieuwe slaapcyclus komt, waardoor je alleen maar meer vermoeid voelt.

Zo zegt slaapexpert Wendy M. Troxel op HLN.be dat het grootste probleem is dat we door snoozen steeds wakker worden op een ander tijdstip. De ene dag is het vijf minuten later, de andere dag weer tien en een volgende dag is het misschien wel veel meer omdat je iets later moet beginnen. Door snoozen bouw je een onregelmatig patroon op waardoor het biologisch ritme van je lichaam wordt ontregeld. Je lichaam slaagt er niet meer in om te voorspellen wanneer je wakker moet worden en je hersenen krijgen niet op tijd het signaal dat het tijd is om op te staan.

Als het lichaam wakker wordt, dan gebeurt dat door signalen als:

  • het lichaam dat warmer wordt
  • de verhoging van het hormoon cortisol, waardoor je energie krijgt.

Cyclus doorbroken

Door het snoozen wordt die cyclus van het wakkerworden doorbroken, maar dat niet alleen: ook je slaapcyclus wordt doorbroken. Want als je snoozed en weer in slaap valt kan het zijn dat je weer in een diepe slaap wegzakt en door het snoozen wordt deze slaapcyclus weer ’hardhandig’ verstoord. Hierdoor ga je je vermoeider voelen dan wanneer je meteen was opgestaan.

Kortom: wil je niet moe aan de dag beginnen? Laat het snoozen dan achterwege!