Nieuws/Binnenland
796135
Binnenland

18 jaar celstraf voor moord op Rianne Brouwer

De rechtbank in Maastricht heeft de 29-jarige Djeylan P. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar wegens gekwalificeerde doodslag op de toen 27-jarige Rianne Brouwer in haar appartement in Maastricht. P., afkomstig uit het uit het Belgische Waremme, bracht de vrouw met vier messteken om het leven toen zij hem op 30 mei 2014 betrapte tijdens een inbraak in haar woning.

Het Openbaar Ministerie had eerder twintig jaar cel geëist wegens moord, maar de rechtbank achtte voorbedachten rade en daarmee moord niet bewezen. Volgens de rechtbank heeft drugsverslaafde P. de 27-jarige Rianne in haar woning gestoken, vervolgens vastgebonden en daarna opnieuw meerdere malen gestoken.

P. handelde volgens de rechtbank zeker bij de laatste drie steken in paniek, maar wel met de opzet haar te doden. P. doodde Rianne volgens de rechtbank om haar sleutels te kunnen bemachtigen en zo via de voordeur weg te kunnen komen.

De rechtbank kende verder een schadevergoeding van ruim 1800 euro toe aan de ouders van het slachtoffer.

De vrouw was op die fatale dag aan het verhuizen naar haar nieuwe woning. Die verhuizing was eigenlijk al rond, toen Rianne nog even terug de woning in ging. Haar vader wachtte beneden, maar zij kwam niet terug. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij zijn dochter stervend in het bloed en een hem vreemde man die daarop vluchtte.

De rechtbank rekent het P. zwaar aan dat hij veel geweld gebruikte en tijdens de rechtszitting probeerde zichzelf te portretteren als slachtoffer van een volgens hem gewelddadige Rianne. Ook dat hij geen openheid van zaken gaf van wat er precies gebeurd is in de woning, weegt voor de rechtbank in zijn nadeel mee.

Rianne heeft volgens de rechtbank gevochten voor haar leven, waarbij P. met zeer veel kracht op haar heeft ingestoken. Haar laatste momenten moeten volgens de rechtbank vreselijk zijn geweest.