Nieuws
796137
Nieuws

Jeugdinstituut: angst voor schermen onnodig

De angst van ouders dat hun kinderen veel te veel achter een beeldscherm zitten, is nergens voor nodig. De uren die kinderen doorbrengen achter de computer, op een tablet of smartphone zijn niet per definitie slecht voor hun ontwikkeling, zegt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

"Je kunt er wel heel erg angstig over doen, maar de realiteit is dat er overal wel een computerscherm te vinden is," zegt adviseur Krista Okma van het NJi in Het Parool. "Er is geen ontkomen aan. Dan kun je beter nadenken over de kansen die de media bieden en ervoor zorgen dat kinderen leren om er verantwoord mee om te gaan."

Het instituut lanceert woensdag een pakket met adviezen en tips voor opvoedspecialisten en ouders. Volgens het NJi is het niet erg als kinderen veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, als ouders de risico's met hen bespreken en er genoeg tijd overblijft voor andere dingen.

De adviseurs wijzen erop dat veel apps en computerspelletjes leerzaam zijn. "Er bestaan apps waar kinderen raadsels en problemen moeten oplossen, moeten samenwerken", aldus Okma. "Bij Minecraft kun je samen dingen bouwen, bij Clash of clans leer je een stam begeleiden en Mega Mindy kan een educatief spel leuk maken."