Nieuws/Binnenland
796154
Binnenland

Kamp: mogelijk meer gas uit buitenland halen

Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen verder beperken.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken „of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd”. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

PvdA-Kamerlid Jan Vos: "Het is goed dat het kabinet nu uiteindelijk politiek de knop echt heeft omgezet en dat niet langer het economisch gewin, maar de veiligheid van de bevolking voorop staat. Kamerbreed was die wens al langer aanwezig en je ziet dat het kabinet nu ook echt die stap heeft gemaakt. Aan het einde van het jaar gaan we opnieuw kijken. We zien mogelijkheden om de gaswinning nog verder omlaag te brengen. We zullen het optimum moeten vinden waarbij de veiligheid van de bevolking echt gegarandeerd wordt."

Milieudefensie ziet het importeren van gas uit het buitenland niet als een oplossing: "Het gewoon doorgaan met het leegpompen van Groningen en het importeren van Russisch gas zijn beide funest voor het klimaat. Onvoorstelbaar dat dit de enige alternatieven zijn die Kamp kan bedenken. Terwijl de kansen om gas te besparen in Nederland voor het oprapen liggen: huizen isoleren, verduurzaming van de industrie en de kassen, overschakelen naar verwarming op zonne-energie. Want de toekomst van Nederland is fossielvrij."

Maandag lekte al uit dat Kamp de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraait. „De veiligheid van de Groningers staat voorop. De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd. Daarom besluit het kabinet voor 2015 tot een reductie naar 30 miljard kubieke meter”, aldus Kamp. Hij besprak zijn plan maandag al met bestuurders en bewoners in Groningen.

De 30 miljard kuub is 9,4 miljard kuub minder dan aanvankelijk was vastgesteld. Het verder dichtdraaien van de gaskraan betekent een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus Kamp.

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' (totaal 33 miljard kuub) te kunnen voldoen. In Nederland zijn zeven miljoen huishoudens voor het koken en het verwarmen van hun huis afhankelijk van het Groninger gas. Hetzelfde geldt voor huishoudens in België, Frankrijk en Duitsland.