Nieuws/Binnenland
796159
Binnenland

BOOTTEST

Waterklever

Het Italiaanse Formenti ZAR bouwt RIB’s die anders zijn dan andere. Gezegend met een onderscheidend design en een prachtig onderwaterschip zijn dit opblaasboten voor fijnproevers. Nieuw is de Tender lijn, die bestaat uit vier modellen. De Vaarkrant testte de ZF 3, een compacte RIB met 40 pk buitenboordmotor.

De Formenti werf, net onder Milaan, stamt al uit 1979. Door de eigenwijze aanpak wist de Formenti familie een speciaal publiek aan zich te binden: mensen met een voorliefde voor ambachtelijk vervaardigde rubberboten met een herkenbaar uiterlijk. Het zijn ook mensen die meer geld over hebben voor kwaliteit van detaillering en afwerking. De kracht van het concept ligt verder in de combinatie van bijzondere vaareigenschappen en de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen.

De tubes van de ZAR opblaasboten zijn van hypalon, een neopreensoort die veel langer meegaat dan het veel gebruikte PVC. Het onderwaterschip heeft van voren bezien de vorm van een paddenstoel, waarbij naast het V-vormige steeltje in het midden twee tunnels zijn gemaakt. Hierdoor zuigt de boot zich vast aan het water en dat maakt de ‘wegligging’ bijzonder.

Voor het design van de tenders is behalve werfbaas Formenti ook Carlos Vidal verantwoordelijk. Deze zoon van de Spaanse ZAR dealer volgde in Londen een opleiding tot industrieel ontwerper en legde zijn kennis en passie in de nieuwe tenders. En hij heeft aan alles gedacht, Zo is er in de console een apart waterdicht documentenvakje en dat mis je op veel andere kleine RIB’s. Ook gaat de bakboord bakskist in de lengte open zodat er ook lange dingen als een peddel of een wakeboard in passen. En er zijn standaard hijsogen zodat je deze tender gemakkelijk aan boord van een groter jacht kunt takelen.

Ook voor het polyesterwerk en de rvs onderdelen wordt uitsluitend superjachtkwaliteit gebruikt. De afwerking is prachtig. Het polyesterwerk is superstrak, de dikke rvs scharnieren zijn verzonken en fraai zijn details als de gasveren onder de luiken en ventielen die onder de banken zijn weggewerkt. Overal is plek om op te stappen en voor, in het midden en achter is plek om te zonnen.

Aan de spiegel van de ZF3 hangt een Suzuki 40 pk buitenboordmotor. Deze is door de Italianen niet alleen wit gespoten, maar ook getuned om 50 % meer pk’s dan de opgegeven 40 te leveren. En dat merk je. Met 60 pk vaart dit mini racemachientje als een kart. Je kunt haaks door de bochten en ondanks de lage rugleuningen biedt de boot ruim voldoende comfort. Het verstelbare sportstuur versterkt het kart gevoel en met twee man aan boord klokken we een top van 58,4 km/u. Nog belangrijker is dat we de golven van voorbijtuffende binnenvaartschepen nauwelijks merken. Deze kwaliteitsrib kleeft als met een zuignap aan het water.

Cijfer: 8,9

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ***Afwerking                                          ****Vaareigenschappen                      *****Prijs / Kwaliteit                                ***

 

Technische Specificaties ZAR Tender ZF 3

Lengte over alles: 3,95 m

Breedte: 2,05 m

Diepgang: 0,40 m

Doorvaarthoogte 1,10 m

Waterverplaatsing: 290 kg

Motoren: van 25 pk tot 70 pk buitenboordmotor

Prijs: Boot vanaf €17.121 Motor: € 9.501

www.fortunus.nl

VIDEO: http://youtu.be/6O1gk-TDe3w