Nieuws/Binnenland
796160
Binnenland

BOOTTEST

Test Smalland Tempo

Een van de mooiste moderne tenders is al een paar jaar geleden door Hans Heikoop uit Loosdrecht ontwikkeld. De ambachtelijke bootbouwer kwam met de Smalland Tempo, een relatief onderbelichte, puur Nederlandse snelvaarder met strakke lijnen en veel aandacht voor details.

Heikoop runt al jaren een eigen watersportbedrijf en maakte naam met de Smalland sloepen. Door input van zijn klanten zag Heikoop de tekenen van een veranderende watersport. Mensen willen sneller varen, maar ook alle comfort van een sloep en liefst nog iets meer. Dus ontwikkelde hij een tender die met haar rechte lijnen duidelijk op merken als Wally, Van Dutch en Fjord is geïnspireerd.

Schuim

De constructie van de Tempo is perfect. Er is gekozen voor een sandwichconstructie van 32 mm dik met schuim als kernmateriaal. Voordeel is dat het schuim er voor zorgt dat de boot praktisch onzinkbaar is. Daarom kun je ook probleemloos varen met een open spiegel of deze elektrisch sluiten. Onder de knikspant diepe V bodem is een skeg geplaatst die de boot prima koersvast maakt, maar de draaicirkel beperkt houdt.

Hoogste score

De kuip, gangboorden en motorkist zijn belegd met prachtig verwerkt Esthec, een fraaie teakvervanger. Doordat de boot zelflozend is, kun je deze schoonmaken door met de tuinslang uit te spuiten. Jammer dat er geen opstap naar het dek is en dat de voetbrede gangboorden relatief smal zijn. Maar de afwerking doet niet onder voor de constructie en behaalt de hoogste score.

Aandacht voor detail

Onder het voordek is een kleine kajuit, waarvan de entree met werkelijk briljante eenvoud strak is vormgegeven. Daarin zijn twee volwaardige bedden en een elektrisch toilet te vinden. De kuip is ingedeeld als een moderne woonkamer: royaal en vormgegeven rond een prachtige tafel. En de aandacht voor details blijkt uit de waterbestendige bekleding en de afgeschuinde kanten van de motorkist, die perfecte voetensteunen vormen. Onder de motorkist is ruimte voor een goed geïnstalleerde Yanmar diesel van 75, 110 of 175 pk.

Vaart zo strak als haar uiterlijk

De basissnelheid van de geteste Smalland Tempo met 110 pk Yanmar bedraagt 7,2 km/u. Omdat dit in veel gebieden te snel is heeft deze boot een optionele trollingvalve, een slenterklep, waarmee de snelheid tot stapvoets gereduceerd kan worden. Met de gashendel vol open scoren we 38 kilometer per uur en vaart deze Tempo zo strak als haar uiterlijk. Nergens een rammel of een kraak, dit is een echt stoer en strak model. De basisprijs van rond de €100.000 is voor een 8 meter tender hoog, maar is wel in lijn met het hoge afwerkingniveau en de detaillering van de uitvoering.

Cijfer: 8,8

Scorebord:

Constructie                                       *****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ***Afwerking                                          *****Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                ***

Technische Specificaties Smalland Tempo

Lengte over alles: 8,50 m

Breedte: 3,00 m

Diepgang: 0,85 m

Waterverplaatsing: 2.600 kg

Doorvaarthoogte: 1,45 m

Motoren: van 75 tot 175 pk. Testboot Yanmar 110 pk viercilinder diesel

Prijs: vanaf ca. € 100.000

www.smallandmaritiem.com

 

VIDEO: Youtube